Ga naar de inhoud

Diensten

Calamiteitenonderzoek

Bij een incident bieden wij ondersteuning bij de uitvoering van een calamiteitenonderzoek als extern deskundige. Het onderzoek leidt tot een rapportage met aanbevelingen.

Meer over calamiteitenonderzoek

Waar zorg wordt verleend, kan er iets misgaan. De kans dat er ooit een incident plaatsvindt is reëel. Zeker als u met een kwetsbare doelgroep te maken heeft is de impact groot.

Het kan voorkomen dat een cliënt slachtoffer wordt van geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Of dat er ongewilde privacygevoelige informatie openbaar komt. Ook kan een instelling kampen met kwaliteitsproblemen. Vaak gaan calamiteiten gepaard met veel politieke en media-aandacht. In deze gevallen is het prettig als u kunt terugvallen op een deskundige die een extern en onafhankelijk calamiteitenonderzoek uitvoert. Ook als er geen klacht is ingediend is het raadzaam om een onderzoek in te stellen. Niet in de laatste plaats om ervan te leren.

Respectvol

Het CBKZ helpt zorgorganisaties als extern deskundige bij calamiteitenonderzoek. Afhankelijk van de ernst van het incident brengen we een externe onderzoekscommissie met meerdere deskundigen in. Bij een calamiteitenonderzoek gaan we discreet en zorgvuldig te werk met een respectvolle houding naar alle betrokkenen. We vragen door naar dieperliggende oorzaken en benoemen mogelijke problemen.

Aanbevelingen

In het onderzoek verrichten we documenten- en bureauonderzoek en voeren we gesprekken met betrokkenen. Het gaat om de vraag wat er mis is gegaan en of de juiste maatregelen genomen zijn. Het onderzoek leidt tot een rapportage en aanbevelingen. Het richt zich niet per se op waarheidsvinding; bij mogelijk strafbare feiten wordt dat in de regel overgelaten aan justitie.

PRISMA-analyse

Bij een onderzoek werken we via een vast stappenplan en zijn we alert op het afronden van de werkzaamheden binnen de kritische termijnen. Een van de onderzoeksmethoden die we toepassen is de PRISMA-analyse. PRISMA (Prevention and Recovery Information System for Monitoring and Analysis) is een systematische methode om incidenten te analyseren en in de toekomst te voorkomen.

Betrokken

Bekwaam

Betekenisvol

Persoonlijk advies?

Heeft u vragen over het uitvoeren van een calamiteitenonderzoek of over de invulling van het klachtenmanagement in uw organisatie? Het team van CBKZ staan voor voor u klaar. Neem contact op. We horen graag van u! Bel 0183 – 682829 of mail info@cbkz.nl.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Na uw offerte-aanvraag nemen we binnen enkele dagen telefonisch contact met u op. We bespreken dan uw wensen en stellen een pakket op maat samen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stel gerust uw vraag, onze adviseurs helpen u graag verder.

Neem contact op